Poseł Wojciech Buczak - Oświadczenie z dnia 28 lutego 2018 roku.

Pani Marszałek! Wysoka Izbo! Od 7 lat 1 marca jest wyjątkową datą w naszym kalendarzu. W tym dniu obchodzimy Narodowy Dzień Pamięci ˝Żołnierzy Wyklętych˝ ustanowiony ustawą przyjętą w 2011 r. z inicjatywy prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który 1 marca 2010 r. złożył w Sejmie projekt ustawy w tej sprawie.

1 marca, dzień zamordowania przez komunistycznych oprawców w 1951 r. w mokotowskim więzieniu członków IV Zarządu Głównego Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, jest dniem, w którym Polacy oddają szczególny hołd żołnierzom drugiej konspiracji. Z satysfakcją trzeba odnotować, że należny hołd i szacunek jest okazywany żołnierzom niezłomnym szczególnie przez młode pokolenie Polaków i nie tylko w dniu 1 marca. Od niedawna w wielu miejscach w Polsce przez cały rok są organizowane z oddolnej inicjatywy różne wydarzenia i uroczystości poświęcone przywracaniu dobrej pamięci o żołnierzach niezłomnych. Odbywają się one m.in. w Rzeszowie przy okazałym pomniku płk. Łukasza Cieplińskiego i członków IV Zarządu Głównego Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, który został odsłonięty w 2013 r. w 100. rocznicę urodzin Łukasza Cieplińskiego.

Ostatnio, 9 lutego, miałem honor uczestniczyć w niezwykłej uroczystości zorganizowanej w Muzeum Armii Krajowej im. Augusta Fieldorfa ˝Nila˝ w Krakowie. Podczas gali kwartalnika ˝Wyklęci˝ - ˝Wolnych ludzi nic nie złamie˝ prawie pół tysiąca ludzi, głównie młodych, oklaskiwało bohaterów - żołnierzy wyklętych: płk. Tadeusza Bieńkowicza ps. Rączy, mjr. Stanisława Szuro ps. Zamorski i por. Wacława Szaconia ps. Czarny. Ci zasłużeni kombatanci, którzy przy owacjach zgromadzonych zostali uroczyście wprowadzeni na salę przez żołnierzy 3. Podkarpackiej Brygady Wojsk Obrony Terytorialnej, która nosi imię płk. Łukasza Cieplińskiego, byli wzruszeni postawą młodych ludzi.

Podczas tej uroczystości zorganizowanej w Krakowie przez Fundację Kwartalnika ˝Wyklęci˝, Wydawnictwo Miles oraz Urząd do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych wręczono dwie ważne nagrody: nagrodę im. sierż. Józefa Franczaka ˝Lalusia˝ oraz nagrodę im. Michała Krupy ˝Wierzby˝ - dwóch ostatnich żołnierzy powojennego podziemia antykomunistycznego. Nagrodę upamiętniającą ˝Lalusia˝, przyznawaną za wybitne zaangażowanie w przywracanie Polakom pamięci o bohaterach powojennej Polski, otrzymał Tadeusz Płużański, szef publicystyki TVP Info i prezes Fundacji ˝Łączka˝. Nagroda, której patronem jest Michał Krupa ˝Wierzba˝, jest przyznawana za osiągnięcia artystyczne mające na celu przywracanie pamięci o żołnierzach wyklętych. W tym roku tę nagrodę otrzymał Konrad Łęcki, reżyser filmu ˝Wyklęty˝.

Wzruszającym wydarzeniem patriotycznym podczas gali był koncert Leszka Czajkowskiego i Pawła Piekarczyka oraz odczytanie grypsów Łukasza Cieplińskiego przez aktora Dariusza Kowalskiego. Wielką satysfakcję sprawiło mi przyznanie przez organizatorów tytułu Przyjaciel Kwartalnika ˝Wyklęci˝. Gala ˝Wolnych ludzi nic nie złamie˝ zaczyna wpisywać się w coroczny kalendarz najlepszych polskich wydarzeń patriotycznych.

Składam z tego miejsca gratulacje i podziękowania dla głównego organizatora patriotycznej gali pana Kajetana Rajskiego, redaktora naczelnego kwartalnika ˝Wyklęci˝. Cześć i chwała bohaterom wyklętym przez komunistów - żołnierzom niezłomnym!